Hoppa till innehåll

Fotbollsåret 2021

27 januari, 2022

Ännu ett ovanligt guldår
När Anders Tegnell blåste igång fotbollsåret 2021 var det givetvis i coronans tecken. Glöm utlandsresor till Europaspel som de två senaste åren. Glöm iskalla träningsmatcher på IP, ja glöm all fotboll med publik över huvud taget.
Något man kommer ihåg från våren och sommaren var dock TV-fotboll i mängder. Viaplay, Discovery och Cmore tjänade grova pengar även på mig, en man som för bara några år sedan kategoriskt vägrade att befatta sig med betal-TV!
Nu vågar jag knappt tänka på hur många TV-matcher jag såg. Premier League, ibland 4 matcher på en dag, Championship, League One, Ligacupen, FA-cupen, Champions League, herr-EM, dam-OS, Allsvenskan, Champions League-kval, ja till och med MFF:s träningsmatcher, allt slukades.
Mot slutet av säsongen släpptes publiken in på de europeiska arenorna. Då märkte man verkligen hur mycket man saknat supportrarna även i TV-sändningarna. Det blev tjatigt att höra det ständiga skrikandet från bänkarna eka mellan tomma läktare.
Så till slut, den 21 juli för egen del, normaliserades tillvaron och jag fick äntligen gå po match po plass!

MFF försvarar guldet
Malmö FF dominerade inte allsvenskan som man hoppats efter fjorårets komfortabla seger. Trots att man kändes som seriens bästa lag var det väldigt ofta man inte fick poängen med sig. Det var åtskilliga gånger under hösten jag deklarerade att nu är det kört, nu är guldet förlorat. Men när 30 matcher var spelade såg tabellen ut som den ska, med Malmö FF i topp, om än på bara 59 poäng med en segermarginal på 8 plusmål. De andra lagen var än svagare och sumpade sina chanser rejält.
I sista matchen mot HBK hemma tycker jag nog att MFF fegspelade lite väl tydligt på det vinnande 0-0 resultatet, men man var aldrig riktigt hotade. Guldkavaj på!

Allt är som vanligt. Guldfest på JPs!

MFF i Champions League
Om det var någonstans MFF imponerade i år var det i kvalet till Champions League. Det var en stark kampanj med toppar som den bragdartade segern borta mot Rangers, där man vände 0-1-underläge till 2-1-seger med en man mindre. Även hemmamatchen i play-off mot Ludogorets var imponerande.
I gruppspelet räckte man som väntat inte alls till. Det var en tuff lottning och skillnaden mot topplagen i de större ligorna blir bara större och större. Pengarnas makt är obestridlig.
Man lyckades dock undvika att bli det sämsta laget av alla i grupperna.

Himmelsblå spelare
Anders Christiansen var som vanligt Malmös bästa och viktigaste spelare. Dock inte lika överlägset som i fjor, kanske beroende på skador. Ola Toivonen och Jonas Knudsen åkte på långtidsskador och blev nästan bortglömda.
Två nyförvärv glänste: Antonio Colak tyckte jag var briljant med många mål, några minnesvärt viktiga som de båda mot Rangers borta, samt ett uppoffrande arbete även utan boll. Dessutom gav han ett väldigt sympatiskt intryck, och verkade fungera väldigt bra i gruppen. När detta skrives ser det dock tyvärr ut som att han gjort sitt i MFF. Veljko Birmancevic var den andre, han började lite trevande men visade sen upp ett härligt offensivt spel med både fina mål och framspelningar.
Johan Dahlin är vår bäste målvakt men var tyvärr mycket skadad. Marko Johansson fick då stå en del men gav väl aldrig det där helt säkra intrycket. Sommarvärvningen Ismael Diawara var ett oprövat kort som kastades rakt in i hetluften och gjorde det bra. En oslipad diamant? Han lyckades bli vald till omgångens målvakt efter en Champions Leaguematch, det måste kännas fantastiskt för honom.
Försvaret var väl den lagdel som funkade sämst så vi talar minst om backarna. Anel var givetvis ofta mycket bra och jag tycker att Franz Brorsson gjorde sin bästa säsong med flera riktigt bra insatser.
Sist men inte minst: Firma Berget & Rieks. Två gamla rävar som bara blir bättre. Hårt jobb och avgörande mål.
I fjor gav jag Jon Dahl Tomasson med beröm godkänt. Det betyget får han i år också. Jag kommer att sakna honom, men har viss förståelse för att han lämnar. En av våra stora tränare!

England
Hartlepool United FC var det stora glädjeämnet. De lyckades ta sig upp på kvalplats i National League, och där slog man först ut Bromley och sedan Stockport innan man fick spela en play-off-final mot Torquay på neutral plan. Matchen spelades den 20:e juni på Ashton Gate i Bristol och jag kunde följa den på telefonen via Twitter och Fotmob-appen.
Matchen blev oerhört dramatisk. Hartlepool gjorde 1-0 i den 35:e minuten genom Luke Armstrong och försökte sen förvara sin ledning. Hoppet tändes men i femte övertidsminuten hände det som inte fick hända: Torquay fick en hörna och deras målvakt Lucas Covolan nickade in kvitteringen!
Förlängning följde men efter 120 minuter var ställningen fortfarande 1-1.
Straffläggning fick avgöra och det krävdes 14 straffar för att kora en segrare. Lucas Covolan räddade de två första straffarna från Pool men hans lagkamrater brände sina. Därefter satte båda lagen sina nästa fyra. I den sjunde omgången satte först Ryan Donaldson sin straff innan Hartlepools målvakt räddade Torquays sista straff! Hysteriska glädjescener utbröt, hälften av de 6606 åskådarna (coronareducerad kapacitet) jublade vilt, och likaså gjorde jag själv. Det var första gången Hartlepool vann något!
I solen på min altan korkade jag upp en flaska bubbel och firade – Hartlepool var äntligen tillbaka i the Football League!
Sunderland gick också till kval för att ta sig från League One till Championship. Tyvärr gjorde man en ytterst svag insats och blev utslagna i semifinalen av Lincoln.
Leeds United gjorde en bra avslutning på sitt första år i Premier League med attraktiv anfallsfotboll och tog en stabil mittenplats. Man slog bla. mästarna Manchester City borta med 2-1 trots man var en man mindre. Hösten på säsongen 21/22 har däremot börjat bedrövligt med många skador och få segrar. Det är med viss oro man tar sig an vårsäsongen.

Landslaget (herr)
EM 2020 spelades till slut 2021. Ett vansinnesprojekt i coronatider med resor hit och dit. Idiotformat enligt min mening. Sportsligt orättvist också med hemmafavör för många lag. Sverige gjorde trots detta ett bra gruppspel och tog ju sig vidare men i åttondelen tog det stopp mot Ukraina. En match som Sverige borde vunnit, jag anser att den hyllade Janne matchade sitt lag helt fel. Utslagsmatcher är inte hans melodi. Man kastade bort segern.
Mest minnesvärt från EM var väl Christian Eriksens hjärtstopp och hans lagkamraters rådiga agerande med kapten Kjaer i spetsen.

Landslaget (dam)
Svenskorna gjorde en formidabel insats i OS-turneringen i fotboll, ända fram till finalen.
Straffläggningen var ett drama som slutade som en grekisk tragedi. Kapten Seger hade möjlighet att skapa fantastiska rubriker med matchens sista spark, men ödet ville annorlunda. Bollen ville över ribban och det blev ännu ett silver för det svenska laget. Jag lider fortfarande med Caroline Seger. Hon var värd det guldet.

Damer på klubbnivå
Bedrövligt nog såg jag inte en enda match med FC Rosengård eller MFF:s nya lag som rusade genom ännu en serie obesegrade.

KAIF
Märkligt nog såg jag inte någon match med Kiviks eleganter heller.

UEFA MAFIA!
Jag är ingen anhängare av konspirationsteorier men efter matchen MFF-Zenith St Petersburg där MFF brutalt stals på segern av en inkompetent baltisk domare och VAR-systemet får jag göra ett undantag. Självklart kunde inte UEFA låta Zenith förlora och riskera att ej gå vidare från gruppen. En av UEFA:s största sponsorer är ryska Gazprom, som också äger Zenith. Då tillsätter man givetvis en svag domare från ett litet land som är hårt pressat av Ryssland.
Sedan bötfäller UEFA Malmö FF för att publiken, inklusive mig, skanderat UEFA MAFIA! Nu har vi väl yttrandefrihet i Sverige, och att ropa UEFA MAFIA är varken rasistiskt eller sexistiskt eller skymfar någon utpekad person.
Men UEFA styrs ju av korrumperat pengakåt gubbslem.
FIFA är än värre. VM i Qatar är kanske idrottshistoriens värsta skandal. Ett pengakåtare, mer korrumperat och gubbslemmigare härke än FIFA får man leta efter.
Jag hoppas att Sverige inte kvalificerar sig till VM i år. Punkt.

Fotbollsåret 2021 – ur loggen
Nu har jag 1449 bokförda matcher.

Antal matcher:                     10                  2020 såg jag 8
Antal mål:                            18 

Tabellrader:                         Hemmalag                           10    4     3   3   9-9     15p
Bästa lag:                             Malmö FF A                         10    4     3   3   9-9     15p
Sämsta lag:                          PFC Ludogorets                     1    0     0   1   0-2       0p

Matchtyper: Allsvenskan; Champions League kval och gruppspel.
Antal olika lag:                    11                  Lag från 7 olika länder                                                                

Sammanlagd publik:            124 500        
Publiksnitt:                             12 450

Högsta publiksiffror
21 067 (eller 21 500)            MFF-Mjällby AIF, Eleda Stadion, Malmö
20 373                                  MFF-Halmstads BK, -”-

Lägsta publiksiffra
5113                                     MFF-IFK Norrköping, -“-

Tyvärr är rapporteringen av publiksiffror numera bristfällig eller obefintlig varför dessa siffror kan komma att korrigeras.

Biljettkostnad:                      5568:41
Snittkostnad per match:        556:84        

Bästa målskyttar:                 3                     Veljko Birmancevic, MFF
Antal mål per match:          1,8                  4,0 i fjor

Betygssnitt:                          2,9                 3,0 i fjor
Bästa spelare (flest omnämnande):           3 Veljko Birmancevic och Lasse Nielsen, MFF
                        
Bästa match (betyg 5):          MFF- PFC Ludogorets 2-0 18/8
Sämsta match (betyg 1):       MFF-IFK Norrköping 1-1 11/9 och MFF-Mjällby AIF 0-1 3/10

Antal länder för match:         1
Antal arenor:                        1
Antal orter:                           1

Lite ur 49 års statistik

Skytteliga
JIB avancerade till 18:e plats.

      1 Rosenberg, Markus                     Malmö FF                      91     13 straffar

      2 Videkull, Lena                             Malmö FF (damer)        76      1

      3 Larsson, Lars                               Malmö FF                      69      0

      4 Skoog, Niklas                              Malmö FF                     54     13

      5 Sjöberg, Thomas                         Malmö FF                     52      0

      6 Cervin, Tore                                Sverige A                       49      0

      7 Molins, Guillermo ”Gische”        Malmö FF                      44      2

      8 Pendyk, Luiza                             Malmö FF (damer)         41      0

      9 Ijeh, Peter                                    IFK Göteborg                36      0

         Magnusson, Mats                        Helsingborgs IF            36      1

    11 Alves, Afonso                              Malmö FF                      33      0

    12 Carjemo, Annelie [Gustafsson]   Malmö FF (damer)         32      3

    13 Engqvist, Leif                              Trelleborgs FF                 31      0

         Kindvall, Niclas                           Malmö FF                       31      1

    15 Mehmeti, Agon                            Malmö FF                     29      0

    16 Gaeyner, Ingela                            Malmö FF (damer)        28      0

    17 Larsson, Daniel                            Malmö FF                      27      2

    18 Pettersson, Jörgen                        Sverige A                     26      1

         Berget, Jo Inge                             Malmö FF                     26      3

    19 Andersson, Daniel                        Malmö FF                     25     10

         Lindman, Håkan                          Malmö FF                      25      0

    22 Dahlin, Martin                             Sverige A                       23      0

         Forsberg, Emil                             Malmö FF                      23      0

(Avser alltså de mål jag sett live. Angivet lag det som spelaren senast gjorde mål för)

Bästa spelare
AC numera på 4:e plats.

      1 Rosenberg, Markus                             Malmö FF                       59

      2 Andersson, Daniel                               Malmö FF                       46

      3 Elanga, Joseph                                     Malmö FF                       41

      4 Majstorovic, Daniel                             Malmö FF                       34

         Christiansen, Anders                            Malmö FF                       34

      6 Andersson, Anders                              Blackburn Rovers FC      32     

      7  Molins, Guillermo                                Malmö FF                      31

      8 Erlandsson, Ingemar                            Malmö FF                       29

      9 Jansson, Pontus                                    Leeds United AFC         28

         Kindvall, Niclas                                   Malmö FF                       28

         Osmanovski, Yksel                               Malmö FF                      28

    12 Larsson, Bo                                           Sverige A                       27

         Ricardinho [Ricardo da Silva Kubitski Malmö FF                      27

    14 Engqvist, Leif                                       Sverige OS                     26

         Ohlsson, Jörgen                                     Malmö FF                      26

    16 Alves, Afonso                                        Malmö FF                      25

         Berget, Jo-Inge                                      Malmö FF                       25

    18 Safari, Behrang                                      Malmö FF                      24        

    19 Chanko, Louay ”Lolo”                          Malmö FF                      23

         Fedel, Jonnie                                         Malmö FF                      23

         Höiland, Jon-Inge                                 Malmö FF                      23

         Pettersson, Jörgen                                 Landskrona BoIS           23

         Prytz, Robert                                        Sverige A                       23

         Skoog, Niklas                                      Malmö FF                       23

    25 Thern, Jonas                                        Sverige A                        22

          Lewicki, Oscar                                    Malmö FF                      22

Önskelista 2022
MFF tar sitt tredje raka guld och kvalificerar sig till gruppspel i Europa League, ej CL, så att det finns möjlighet att vinna några matcher och gå vidare. Att damlaget fortsätter sin marsch upp i seriesystemet.
FC Rosengård kan gott få ta sig till det nya lite mer lukrativa Champions League.
Leeds klarar sig kvar i PL, Hartlepool i League Two och Sunderland äntligen tar sig upp till Championship igen.
Svenska herrlandslaget slipper spela i Qatar men damlandslaget kvalificerar sig till VM 2023.
Möjlighet till bortaresor både i Sverige och i Europa utan smittrisker och restriktioner!

2 kommentarer leave one →
  1. maxtiotar permalink
    30 januari, 2022 14:11

    Tack för intressant läsning och fin, personlig statistik. Roligt att Hartlepool är tillbaka – ligafotboll är inte riktigt detsamma utan Monkey Hangers. Enda smolket i glädjebägaren var väl att Tory vann fyllnadsvalet – samma säsong United tog första titeln… … det är väl nån sorts kristen ödes-balans.

    • 30 januari, 2022 19:04

      Hartlepool var ju tyvärr Brexit-land. Men et har ju inte med fotbollen att göra.

Lämna en kommentar