Hoppa till innehåll

Fotbollsåret 2020

8 januari, 2021
Po match med Todde i Kivik.

Ett annorlunda guldår
Fotbollsåret 2020 började ungefär som vanligt. Jag såg en hel del Premier League-matcher på TV, samt några i Championship där Leeds länge låg i topp men började darra.
Jag såg MFF ånga på i cupgruppspelet, och ”som vanligt” spela slutspel i Europa League.
Vi var flera tusen MFF-are som reste till Wolfsburg och fick se de himmelsblåa göra en godtagbar insats mot ett bra Bundesligalag. Man fick i varje fall ett hyggligt resultat med hem i form av 1-2.
Hoppet levde.
Jag hann med att direkt från Wolfsburg flyga till England och där se Sunderland vinna, för en gångs skull (resan finns beskriven i ett tidigare inlägg).
Jag fick se MFF i returen mot Wolfsburg på ett fullsatt stadion i februari, där man dock inte räckte till utan det blev respass med 0-3.
Jag hann med årets första svenska bortaresa, i buss med Öltras till Karlskrona för att se MFF något tursamt vinna med 2-1 i cupen. Jag hann se MFF avfärda AFC på Malmö IP med 3-0 och därmed vinna sin grupp.

Sen tog det slut.

Coronastopp
Den 15:e mars skulle jag se MFF möta AIK cupens slutspel på Malmö IP. Biljett var inköpt. Coronaviruset hade börjat slå till. Det beslöts att matchen skulle spelas utan publik. Sen sköts den upp. Till slut ställdes cupen in helt. Runt om i Europa avbröts ligaspel. Ligor ställdes in. Allsvenska starten sköts upp. EM ställdes in. Tillvaron blev helt fotbollsfri. En stor tomhet infann sig.

Coronasommaren
Till slut beslöts det att ligorna skulle återstarta med spel utan åskådare. Allsvenskan skulle starta upp utan publik. I slutet av juni brakade det loss. Abonnemang på både Viaplay och dPlay startades upp. Plötsligt blev det fotboll på TV hela tiden. Utan att behöva ta hänsyn till publiken och polisens åsikter kunde matcher spelas alla dagar och alla tider. Det blev nästan som under fotbolls-VMs gruppspel, flera matcher att se varenda dag.
Fotbollsabstinensen var enorm så jag såg allt kändes det som. I Allsvenskan var det minst två matcher i veckan och jag såg MFF både hemma och borta. På TV, det kändes konstigt. Men man måste ju titta! Premier League skulle avslutas och Liverpool skulle ta hem titeln. Jag såg hur många matcher som helst. I Championship skulle Leeds öde avgöras och det gick att se många matcher. Lo and behold – Leeds spelade bättre än på decennier och vann serien till slut med 10 poäng.
Champions League skulle avgöras också den i rekordfart.
Jag såg alltså kopiöst mycket fotboll på TV denna sommar. Som tur är har jag inte loggat alla dessa matcher.

Coronafotboll
Mycket fotboll, ja, bra fotboll, absolut, men matchupplevelsen på TV utan publik är ju inte alls densamma. Så oerhört mycket tråkigare är det. Istället för sång, jubel, hejaramsor och buanden fick vi höra detta evinnerliga skrikande från tränare, hjälptränare, bänknötare och spelarna själva. En kort tid var det lite roligt, men snabbt blev det bara ett lidande. Man kunde ibland även skönja en brist på intensitet och engagemang hos spelarna, framförallt för hemmalagen. Till en början var det ju även så att antalet bortasegrar ökade radikalt. Spelarna sade själva om och om igen att de saknade publiken.
En del kanaler prövade med konstgjort publikljud, men för mig blev det än värre. En falsk produkt.

Guldår för MFF trots allt
MFF under nye tränaren Jon Dahl Tomasson började lite trevande och IFK Norrköping sprang ifrån i allsvenskan och betraktades av många redan som mästare. De himmelsblå fick upp farten och efter perioden med 8 raka segrar ledde man plötsligt med en 7-8 poäng. De andra tilltänkta topplagen envisades med att slå varandra eller spela oavgjort och trots att MFF bara tog blygsamma 60 poäng hade man nio pinnar ner till nästa gäng. Ganska anmärkningsvärt.
Ett tveklöst välförtjänt guld tycker jag. När man var som allra bäst, då Jon Dahls spelidé fungerade som bäst med den höga aggressiva pressen och det direkta anfallsspelet, ja då var det nog det bästa MFF jag sett sedan Hareide. Jag gillade starkt att man i många matcher gick på knock direkt och avgjorde matcherna redan första kvarten.
Europaspelet tyckte jag också fungerade utmärkt. Man städade resolut av motståndarna fram till play-off-matchen mot Granada. Där hade vi helt enkelt otur i lottningen. I modern tid, alltså efter återkomsten, har vi förlorat alla matcher utom en mot lagen från de fem toppligorna i Europa. Vi har förlorat båda matcherna mot Atletico Madrid, Juventus, PSG, Real Madrid, Chelsea och Wolfsburg. Enda undantaget är att vi fick 0-0 hemma mot Swansea (då i Premier League) men då hade vi dessförinnan förlorat med 4-0 i Swansea.
Lagen från de fem bästa ligorna är helt enkelt för bra. Skillnaderna är för stora.

Lite om spelarna. Anders Christiansen är i mina ögon helt outstanding. För bra för Allsvenskan, han lär väl försvinna. Kiese Thelin levererade verkligen på topp, synd att han inte blir kvar. Ola Toivonen tyckte jag gjorde en utmärkt comeback med vissa Rosenberg-effekter. Han kan bli en ännu större tillgång nästa år. Berget var stundtals lika bra som när han var som bäst och även Sören Rieks var utmärkt. Där bak går det ju inte bortse från Anel Ahmedhodzics fenomenala genombrott. Han lär väl tyvärr också försvinna. Eric Larsson växte till sig inte i längd men framför allt i det offensiva spelet. Brorsson lyfte sig rejält när han kom tillbaka.
Något negativt då? Antonsson blev jag besviken på så det var OK att han lånades ut. Gisches sorti var lite trist, jag gillar verkligen honom, men han var i ärlighetens namn inte så bra längre. Även Safari tycker jag blivit klart sämre så han tog nog rätt beslut när han lade av. Alla kan inte få ett avslut som Markus Rosenbergs.
Bengtsson-affären vill jag inte beröra.
Jon Dahl då? I mina ögon med beröm godkänt. När FCK fockade Ståle Solbakken blev jag livrädd att dom skulle köpa över JDT. Nu ser jag fram emot att se Jon leda laget även nästa år. Minuset är förstås Bengtsson-affären.

KAIF
Det blev trots allt två livematcher under sensommaren. Kiviks AIF spelade i div 6, som i år var en enkelserie och det blev fem hemmamatcher. Ingen risk att det var mer än 50 i publiken!
KAIF var starka hemma men svaga borta och slutade mitt i serien. I år fick Todde gå po match för första gången! Hundar är välkomna på Solevi IP. Men han var måttligt imponerad.

England
Som nämndes i inledningen hann jag se Sunderland vinna innan mörkret inträdde. 3-0 mot Bristol Rovers såg bra ut men det ledde inte till så mycket. Situationen är ungefär densamma som ifjor, förutom att man har en ny ägare i form av en 22-årig miljardärsson.
Hartlepool slutade i mittens rike i en National League-säsong som inte spelades färdig. Nu vid jultid ligger man faktiskt tvåa i tabellen så hoppet lever!
Glädjeämnet är Leeds. Jag har kunnat se nästan alla deras Premier League-matcher som verkligen är underhållande, om ej bra för den med svaga nerver. De spelar en stundtals bländande anfallsfotboll men försvarsspelet är å andra sidan under all kritik! Dock har man tagit ganska många poäng och eftersom de andra bottenkonkurrenterna saggar efter rejält tror jag Leeds klarar sig kvar.

Damer
Skämskudde. Kanske jag såg någon enstaka TV-match. Jag följde dock med intresse det nya MFF-dams framfart i div IV på nätet.

Landslaget (herr)
Hösten matcher i UEFA hittepo League borde ställts in av pandemiskäl. Ansvarslöst att tvinga en massa spelare resa kors och tvärs i Europa för dessa matcher. Det jag såg var ju inte särskilt upplyftande heller. Sämsta på många år. Idélöst, uddlöst och energilöst.
Det är väl tyvärr ett faktum att Zlatan fortfarande är Sveriges klart bäste fotbollsspelare (guldbollen var välförtjänt) men jag ogillar ju honom som offentlig person sen ett tag. Men han hade nog kunnat tillföra landslaget en hel del fortfarande.

Saknad
Först saknade man fotbollen överhuvudtaget. Sedan saknade man att gå po match. Sedan saknade man publiken när man såg matcherna på TV. Men framförallt saknade man all den sociala samvaro och vänskap som hör samman med fotbollen. Före matchen går man till JPs eller Öltras pub, tar några öl och pratar om förväntningar och förhoppningar. Efter matchen går man och tar en öl och analyserar matchen, firar segern eller, i sällsynta fall, dränker sorgen.  
Jag saknade bussresorna med Öltras till härliga ställen som Kalmar, Falkenberg, Borås och Hisingen! 2020 borde vi åkt till Mjällby och Varberg. Oj som jag saknar allt detta!

Fotbollsåret 2020 – ur loggen
Jag är nu uppe i 1439 bokförda matcher.

Antal matcher:                     8                    2018 såg jag 30
Antal mål:                            32  

Tabellrader:                         Hemmalag                           8    6     0   2   24-8     18p
Bästa lag:                             Malmö FF A                         5    3     0   2   14-6       9p
Sämsta lag:                          Syrianska FC                        1    0     0   1     0-8       0p
Matchtyper: Svenska Cupen, Allsvenskan, div 6; Europa League slutspel; League One, England.
Antal olika lag:                    10                  Lag från 3 olika länder                                                                

Sammanlagd publik:            75 576          
Publiksnitt:                            9 447 
Högsta publiksiffror
31 541           Sunderland-Bristol Rovers, Stadium of Light, Sunderland
20 500           MFF-Vfl Wolfsburg, Stadion, Malmö                              

Lägsta publiksiffra:                35                Kiviks AIF-Smedstorps IF, Solevi, Kivik

Biljettkostnad:                      1235:-   
Snittkostnad per match:       154:38        

Bästa målskyttar:                 3                     Stefan Pettersson, KAIF
Flest mål i en match:            2                    Marcus Antonsson och Stefan Pettersson
Antal mål per match:            4,0                 3,2 i fjor

Betygssnitt:                          3,0                 3,33 i fjor
Bästa spelare (flest omnämnande):              2 Josip Brekalo, Wolfsburg
2 Anel Ahmedhodzic, MFF
                                                                 2 Anders Christiansen, MFF
                                            2 Bassam Ahmed, KAIF

Bästa match (betyg 4):          KAIF-Smedstorp 3-2 24/8
Sämsta match (betyg 2):       FK Karlskrona-MFF 1-2 1/3

Antal länder för match:         3
Antal arenor:                       6
Antal orter:                          5

Lite ur 48 års statistik

Skytteliga
Gische avancerade som väntat i skytteligan men lär väl stanna där han är.

      1 Rosenberg, Markus                     Malmö FF                      91     13 straffar
      2 Videkull, Lena                             Malmö FF (damer)        76      1
      3 Larsson, Lars                               Malmö FF                      69      0
      4 Skoog, Niklas                              Malmö FF                        54     13
      5 Sjöberg, Thomas                         Malmö FF                       52      0
      6 Cervin, Tore                                Sverige A                        49      0
      7 Molins, Guillermo ”Gische”        Malmö FF                       44      2
      8 Pendyk, Luiza                             Malmö FF (damer)          41      0
      9 Ijeh, Peter                                    IFK Göteborg                 36      0
         Magnusson, Mats                        Helsingborgs IF              36      1
    11 Alves, Afonso                              Malmö FF                      33      0
    12 Carjemo, Annelie [Gustafsson]   Malmö FF (damer)      32      3
    13 Engqvist, Leif                              Trelleborgs FF                31      0
         Kindvall, Niclas                           Malmö FF                      31      1
    15 Mehmeti, Agon                            Malmö FF                      29      0
    16 Gaeyner, Ingela                            Malmö FF (damer)       28      0
    17 Larsson, Daniel                            Malmö FF                      27      2
    18 Pettersson, Jörgen                        Sverige A                       26      1
    19 Andersson, Daniel                        Malmö FF                     25     10
         Lindman, Håkan                          Malmö FF                      25      0
         Berget, Jo Inge                             Malmö FF                     25      3
    22 Dahlin, Martin                             Sverige A                        23      0
         Forsberg, Emil                             Malmö FF                       23      0
(Avser alltså de mål jag sett live. Angivet lag det som spelaren senast gjorde mål för)

Bästa spelare
AC upp som femma!

      1 Rosenberg, Markus                             Malmö FF                       59
      2 Andersson, Daniel                               Malmö FF                       46
      3 Elanga, Joseph                                     Malmö FF                       41
      4 Majstorovic, Daniel                             Malmö FF                        34
      5 Anders Christiansen                            Malmö FF                        33
      6 Andersson, Anders                              Blackburn Rovers FC     32
     7  Molins, Guillermo                                Malmö FF                       31
      8 Erlandsson, Ingemar                            Malmö FF                       29
      9 Jansson, Pontus                                    Leeds United AFC          28
         Kindvall, Niclas                                   Malmö FF                       28
         Osmanovski, Yksel                               Malmö FF                      28
    12 Larsson, Bo                                           Sverige A                       27
         Ricardinho [Ricardo da Silva Kubitski Malmö FF                    27
    14 Engqvist, Leif                                       Sverige OS                     26
         Ohlsson, Jörgen                                     Malmö FF                      26
    16 Alves, Afonso                                        Malmö FF                      25
    17 Safari, Behrang                                      Malmö FF                      24
         Berget, Jo-Inge                                      Malmö FF                       24
    19 Chanko, Louay ”Lolo”                          Malmö FF                      23
         Fedel, Jonnie                                         Malmö FF                      23
         Höiland, Jon-Inge                                 Malmö FF                      23
         Pettersson, Jörgen                                 Landskrona BoIS         23
         Prytz, Robert                                        Sverige A                       23
         Skoog, Niklas                                      Malmö FF                       23
    25 Thern, Jonas                                        Sverige A                         22
          Lewicki, Oscar                                    Malmö FF                      22

Avslutning
Med tanke på vad som hände ifjor vill jag inte sia så mycket. Hoppas att man kan börja spela enligt plan. Hoppas att de europeiska ligorna kan avslutas ordentligt. Hoppas verkligen att man kan få se några matcher på Stadion. Tror dock det blir i bästa fall till sommaren. Känner mig något tveksam till bortaresor.
EM är något som jag känner mig ännu mer tveksam till, i den enligt min mening idiotiska form det nu är planerat.
Jag ska försöka se MFF Dam någon match, mer vill jag inte sticka ut hakan.
MFFs kommande säsong? Trots att man troligen förlorar sina tre bästa spelare kommer man säkert vara favoriter ändå. Det blir nog till att kämpa till sig guldet i år!

No comments yet

Lämna en kommentar